Får man tömma dödsbo innan bouppteckningen är klar?
Enligt svensk lag ska alla tillgångar i dödsboet redovisas i bouppteckningen. Det innebär att bostaden och dess innehåll bör vara orörda tills bouppteckningen är färdigställd. Endast sådant som inte påverkar tillgångarna bör göras, och alla dödsbodelägare måste vara överens.
Däremot finns det vissa saker som är tillåtna men med restriktioner. Man får till exempel gå in och tömma sådant som kylskåp eller sopor som kan komma att bli dåligt eller börjar lukta. Man får även hämta bankpapper och sådant som behövs för bouppteckningen.
Vad är ett dödsbo?
För att förstå varför man inte kan tömma dödsbo innan bouppteckning börjar vi med att beskriva vad ett dödsbo är.
Ett dödsbo är alla tillgångar och skulder som den avlidne lämnar efter sig. Det inkluderar bostad, möbler, kläder, värdesaker, fordon, bankkonton och eventuella skulder. När en person går bort blir deras dödsbo en juridisk enhet som måste hanteras enligt lag.
Vad är en bouppteckning?
En bouppteckning är en inventering av den avlidnes tillgångar och skulder som ska skickas in till Skatteverket. All egendom måste finnas kvar och dokumenteras innan något får säljas eller doneras.
Om ett testamente finns ska det följas. Det kan reglera vad som ska hända med specifika föremål.
För att bouppteckningen ska godkännas krävs att alla dödsbodelägare, alltså arvingar eller testamentstagare, är överens om hur tillgångarna ska hanteras.
Vad får man göra i ett dödsbo innan bouppteckning
Du kan gå in i bostaden för att:
- Ta hand om saker som riskerar att förstöras (t.ex. matvaror i kylskåp).
- Förhindra skador, t.ex. genom att stänga av vatten eller el vid behov.
- Om dödsbodelägare är överens, kan personliga tillhörigheter som kläder eller foton hämtas.
- Du får hämta dokument som behövs för bouppteckningen (t.ex. bankpapper, försäkringar eller testamente) kan samlas in.
- Du får städa undan sådant som inte påverkar tillgångarna, exempelvis slänga sopor eller återvinna förbrukningsartiklar.
Varför är det viktigt att vänta?
Bouppteckningen fungerar som en ögonblicksbild av den avlidnes ekonomiska situation vid dödsfallet. Om föremål saknas eller tillgångar inte redovisas kan det leda till juridiska problem. Alla dödsbodelägare har rätt att veta exakt vilka tillgångar som finns och att de fördelas rättvist enligt lag eller testamente.
Förutom lagliga aspekter så är en bouppteckning ofta en grund till konflikter så för att minska risken för detta är det bra att vänta. Om dödsboet börjar tömmas innan bouppteckningen är klar kan det uppstå misstankar om att någon försöker gynna sig själv eller undanhålla tillgångar. Genom att vänta skapas en transparent process som minskar risken för konflikter.
Hur ska vi tömma dödsbo?
Det finns många olika sätt att göra för att tömma ett dödsbo men det som är viktigast är att ni som är dödsbodelägare är överens om hur ni gör.
En del har mycket tid och kan i lugn och ro gå igenom allt och låta det ta tig medan andra har begränsat med tid för att de till exempel inte bor på samma ort som den avlidne och då kan det vara skönt att ta hjälp med vissa delar som exempelvis tömning och städning.
Det finns som sagt olika sätt att gå till väga och vi kan dela upp det i fyra olika grader av hur mycket man själv gör:
- Låt någon annan ta hand om allt. De köper hela dödsboet och ni anlitar någon för att städa inför försäljning.
- Ni går själva igenom och ser vilka saker som ni dödsbodelägare vill spara. Därefter anlitas någon för att tömma och städa bostaden.
- Ni går igenom hela bostaden och säljer det som är av värde. Sedan anlitar ni någon för att köra allt som ska till återvinning eller återbruk samt någon för att städa.
- Ni tar själva hand om allt från tömning till städning.
Gå igenom dödsboet tillsammans
Många vill spara en del saker som minnen eller gå igenom den avlidnes saker själva. Här är våra tips för en smidigare process med att tömma ett dödsbo.
- Börja med att se över vilka saker som har ett värde; det kan vara ett pengavärde eller ett emotionellt värde. Dela sedan upp dessa mellan er dödsbodelägare eller bestäm vilka saker som ska säljas och sedan delas på vinsten. Vill ni ha hjälp med värdering har vi på Pensionärskraft ett samarbete med Karlstad Hammarö Auktionsverk. Läs mer om att värdera dödsbo.
- När ni sedan har gått igenom allt och sett vilka saker som ni vill behålla kan ni gå över till nästa steg som blir själva tömningen.
- Vill ni själva sortera kan ni börja med att dela upp vad som kan säljas, skänkas eller slängas.
- När allt är sorterat efter säljas, skänkas eller slängas ska ni sortera slängas högen i vad de är för något exempelvis plast, metall, tyg etcetera för att enklare slänga allt på återvinningscentralen.
Hur delar vi upp saker?
En del kan enkelt komma överens om hur saker ska delas upp medan andra kan hamna i konflikter. Det finns olika sätt för att undvika konflikter vid uppdelning. En del tar till lottning för att välja en sak var i turordning.
Om ingen vill behålla saker för att de har ett emotionellt värde kan det vara enklare att sälja saker för att då dela upp summan i stället för sakerna.
Oavsett om sakerna ska säljas eller om det är värdefulla saker som dödsbodelägare vill behålla kan det vara bra att ta in någon som kan värdera sakerna för att sedan kunna dela upp dem efter dess värde.
Ta hjälp
Ibland kan man inte komma överens och då är det bra att ta in hjälp med någon som kan förmedla mellan er dödsbodelägare och se till att allt blir fördelat rättvist.
Man kan även välja att endast ta hjälp med upprättning av bouppteckning om man tycker det är svårt att klara av på egen hand.